Az ipari automatizálás leveszi a terhet az ember válláról

ipari automatizálás

Manapság az automatizálás sok iparágban jelentős teret hódít, egyre inkább kiszorítva az emberi tényezőt, így a munkaigényesebb és veszélyesebb feladatok elvégzése egyszerűbbé és hatékonyabbá válik. Az ipari automatizálás a gépekhez készült szoftverek segítségével az egyszerű funkciók elvégzésétől az összetettebb, bonyolultabb feladatok elvégzésére is lehetőséget adhat, akár mesterséges intelligencia alkalmazásával.

Az ipari robotok három típusát különböztetjük meg annak alapján, hogy milyen mértékben van szükség emberi közreműködésre az üzemeltetésük során. Az egyszerűbb robotok működéséhez emberi irányításra van szükség, a félig autonóm robotok képesek önálló feladatvégzésre, de emberi felügyeletet kívánnak, a teljesen önállóan működő autonóm robotok munkavégzése csak minimális emberi közreműködést kíván.

Az ipari automatizálás óriási előnye, hogy a gyártás során nagy mennyiségű gyártósor működését teszik lehetővé, így javítva a hatékonyságot és csökkentve a költségeket. Nem mellesleg a veszélyes munkaterületen kiváltja az emberi jelenlétet.

Az élet számos területén alkalmazott a PLC automatizálás

A robotika és az automatizálás két különböző technológia, de mindkettő lényege, hogy minimalizálja az emberi munkaerő felhasználásának szükségességét. A PLC automatizálás olyan területeken alkalmazható például, mint az emelés és anyagmozgatás, hegesztés, CNC gépek, automatizált ipari berendezések.

Egyértelmű tehát, hogy a PLC automatizálás többnyire az iparban fordul elő, de számos más területen is felfedezhetjük a létezését. A manapság egyre elterjedtebb lakásautomatizáláson belül a fűtésvezérlés, az elektromosan irányítható redőny, az automatizált locsolórendszer és az elektromos automata kapu is PLC vezérléssel működtett berendezés.

De kilépve az utcára is „szembejöhet” velünk a PLC automatizálás, ha például a közlekedési lámpák működési elvére gondolunk. A mozgólépcsők, liftek és szennyvíz átemelők is PLC vezérléssel működtetett berendezések, amelyek programozott szoftverek segítségével teszik a dolgukat önállóan, így az emberi közreműködést egyre inkább felváltják ezek a modern berendezések.