A betegség lassan, évek alatt alakul ki. A kialakulásának esélye több különböző kockázati tényezőn alapul. Ezek közül néhányat nem lehet megváltoztatni, mint például az életkort, valamint a személyes és családi kórtörténetet. Más tényezők azonban részben vagy teljesen az ellenőrzésünk alatt állnak, és ezeket kiiktatva tehetünk a meszesedés ellen.

Ezek közül a legfontosabbak az étkezési szokásaink, az életmódunk és a dohányzás. Fontos, hogy minden lehetséges lépést megtegyünk a meszesedés ellen, mivel a szövődmények között olyan életveszélyes helyzetek is előfordulhatnak, mint a stroke vagy a szívroham. Ha dohányzunk, a leszokás a legfontosabb lépés, amit megtehetünk a meszesedés ellen és más szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentése érdekében.

A dohányzás a vezető megelőzhető halálozási és megbetegedési ok a világon. Ha dohányzunk vagy más formában használunk dohányt, mindenképpen érdemes beszélni az orvosunkkal arról, hogy milyen stratégiát dolgozzunk ki a hatékony leszokásra, amivel tehetünk a meszesedés ellen is.

Alsó végtagi érszűkület kezelése koleszterinszegény étrenddel

Az ilyen állapot akkor következik be, amikor az artériákban zsírtartalmú lerakódások, úgynevezett plakkok képződnek, amelyek megkeményednek és beszűkülnek. Ez csökkentheti a véráramlást a test különböző területein, attól függően, hogy mely artériák érintettek. Az alsó végtagi érszűkület kezelése gyakran kritikus fontosságú, ha a szívhez vezető artériákat érinti.

A gyógyításhoz számos bevált megközelítés létezik, beleértve az életmódbeli változtatásokat, a vényköteles gyógyszereket és a sebészeti eljárásokat. Vannak kevésbé bizonyított, de hatékony, alternatív gyógymódok is. Az alsó végtagi érszűkület kezelése a beteg korától és egészségi állapotától, a betegség kiterjedésétől és súlyosságától függ.

Bizonyos életmódbeli változtatások lassíthatják vagy akár vissza is fordíthatják az érszűkület előrehaladását. Az orvosok gyakran javasolják a szívbarát étrend követését. Ez segíthet a kockázati tényezők, például a testsúly és a vérnyomás ellenőrzésében, ami létfontosságú az alsó végtagi érszűkület kezelése szempontjából.