A bátorság nem egy olyan tulajdonság, amiből mindenkinek ugyanannyi áll rendelkezésre, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne elsajátítható, bármilyen téren is legyen rá szükség.

Párkapcsolati dolgok, karrierrel kapcsolatos kihívások, a mindennapokban hirtelen felbukkanó nehézségek gyakran késztetnek minket arra, hogy bátran cselekedjünk, máskülönben könnyen olyan helyzetben találhatjuk magunkat, hogy csak sodródunk az árral.

Ezt csak úgy lehet elkerülni, ha a félelmeink elől nem próbálunk meg elmenekülni, hiszen előbb-utóbb úgyis utolérnek minket. Befogadónak lenni azokkal a dolgokkal, amik szorongást váltanak ki bennünk, segíthet abban, hogy természetes módon megjelenjen bennünk a bátorság, és a döntéseinket ne a negatív következményektől való tartás határozza meg.

 

 

Bátorsággal dönteni

Amikor döntéshelyzetbe kerülünk, mindig érdemes meghallgatni a belülről jövő érzéseket, gondolatokat: legbelül általában mindig érezzük, hogy az adott szituációban mi a leginkább célszerű a számunkra, és a halogatás helyett érdemes mielőbb meghozni a jó döntést. Így egyrészt hamarabb szembenézhetünk a félelmeinkkel, másrészt rájöhetünk arra, hogy a dolog, amitől annyira tartottunk, a valóságban nem is annyira vészes, mint ahogy elképzeltük.

A bátorság pedig nem csak a saját életünket befolyásolja, hanem másokat is inspirál: a pozitív minták hatással lehetnek a körülöttünk élőkre, akik szintén nagyobb bátorsággal lesznek képesek megbirkózni az előttük álló kihívásokkal, és ezáltal a következő szintre tudnak lépni az életükben.

Bizonyára nálad is vannak olyan területek, ahol nem érzed magad elég bátornak. Az első legfontosabb lépés, hogy feltérképezd ezeket a területeket, és légy őszinte magaddal. Mi az, amitől valójában tartasz? Ha képes vagy megválaszolni ezt a kérdést és befogadni a választ, a bátorság természetes módon fog megjelenni benned.

Ha szívesen elmélyednél a témában, akkor hallgasd meg a Semmittevés Podcast kapcsolódó adását ezen a linken: https://semmitteves.hu/16-batorsag/