Az elmúlt 10 évben hihetetlen módon megváltozott az, ahogy a digitális tartalmakat, médiát vagy különféle adatokat tárolják, továbbítják, vásárolják vagy csak simán elérik az emberek. Ma már nem a fizikai média a legfontosabb, hanem az online, a digitális, aminek egyik fajtáját az ethernet kábel segítségével lehet elérni, továbbítani.

Főleg a zene területén bizonyul ez valóban hatékonynak, tehát a különféle számok beszerzését illetően. A rengeteg audio alkalmazás és protokoll szempontjából az ethernet kábel már csak azért is tökéletes, mert a továbbított audiójel kihasználhatja a CAT vezeték magas sebességét.

A remek tulajdonságok közé tartozik még e tekintetben az alacsony időkésés és a jelentős jelkapacitás. Sőt, egyes modelleknél már megfigyelhető a hihetetlenül alacsony jitter és a bit-perfect kommunikáció megléte is. De hány méteres ethernet kábel az, amelyik biztosan beválik?

Sok szakember szerint egyáltalán nem szükséges több tíz méter, magas minőségű vezeték mellett dönteni az otthoni rendszer kialakításakor. A leglényegesebb szakasz, ahova kötelezően az ethernet kábel kell kerüljön, az a streamer/lejátszó és router vagy switch közötti rész.

A tápkábel sokrétű előnye

Aki egy kicsit is ért a témához, tudja, hogy a váltakozó áram nem mondható kifogástalan tápforrásnak. Nem arra szánták ezt, hogy a mai magas felbontású komponensek szigorú sztenderdjeinek megfeleljen. Ezért is jöhet szóba az audio célra optimalizált tápkábel, ami forráseszközök, azaz CD/BD/média lejátszók, DA konverterek és streamerek, illetve magas áram-igényű komponensek, mondjuk egy- vagy többcsatornás végerősítők, aktív mélysugárzók esetében jól beválik.

Sőt, az ilyen tápkábel akkor sem fog csalódást okozni, amikor képmegjelenítők, például high end projektorok, prémium kategóriás televíziók tápellátására van szükség. Milyen eszközt érdemes választani? Nos, érdemes előbb az árral foglalkozni. A tápkábel árát főleg a benne található alapanyagok és persze maga a technológia határozza meg. A vezetőanyag tisztasága, réz/ezüst szerkezete, felülete egyaránt hozzájárulhat az alacsonyabb torzításhoz.