A következő cikkünk három titkos adalékanyagot mutat be, amelyek segítségével személyre szabhatod festékeid tulajdonságait. Legyen szó bútorfestésről, ruhadizájnról vagy kreatív projektekről, az itt leírtaknak biztosan nagy hasznát fogod venni!

Aki szeret festeni -legyen szó bútorról, ruháról, kavicsról, vagy bármilyen kreatív projektről-, és kicsit jobban elmélyült már a festékek világában az előbb-utóbb szembesül azzal a ténnyel, hogy egyáltalán nem mindegy milyen minőségű és milyen állagú alapanyagot használ. A vizes bázisú festékek nagyrésze olyan állagban kerül a boltok polcaira, ami a legtöbb esetben azonnal használható, megfelel úgy a professzionális művészek, mint a hobbiművészek igényeinek. Dehát az alkotás a kreativitásról szól, és ideális esetben ennek a kreativitásnak semmi sem szabhat határt, még a fizika és a kémia sem! A jó hír az, hogy nincsenek is határok, pláne nem a fizika és a kémia területén, sőt, léteznek olyan „titkos hozzávalók”, ami segítségünkre lehetnek abban, hogy a már meglévő festékünk tulajdonságait meg tudjuk változtatni.

Az első titkos összetevő: Víz

Kezdjük az elején: az első és legkézenfekvőbb szupertitkos hozzávaló csiribu-csiribá, nem más, mint a víz! Vízzel bármilyen vizes bázisú festéket tetszőleges állagúra hígíthatunk, a beszáradt festéket újra életre kelthetjük, persze ehhez érdemes két dolgot figyelembe venni: minél több vizet adunk egy festékhez, annál inkább csökkenni fog a fedőképessége, tehát ha például egy fedő sárga színhez túl sok vizet adunk, akkor azt sötét alapra festve az alapunk bizony át fog ütni.

A festék természetesen a víz hozzáadásával gyorsabban is fog száradni a felületen. Kísérletezni azonban érdemes, hiszen a túlhigított festék könnyen helyrehozható: egyszerűen adunk egy kis hígítatlan festéket a túlhígított verzióhoz.

A második titkos összetevő: Sűrítő adalék

Egyel bonyolultabb a helyzet abban az esetben, ha nem hígítani, hanem sűríteni szeretnénk a rendelkezésre álló festéket. Ráadásul ez gyakran elő is fordul, hiszen bizonyos stílusokban (pl. mandalafestés, „pontfestés” vagy az egyre népszerűbb színezők, számfestő készletek esetén) előnyös, ha nem folyik a festék és pontosabban, precízebben lehet vele dolgozni. Itt már valóban egy igazi titkos hozzávalóra van szükség, amiről talán csak kevesen hallottak: a sűrítő adalékról.

sűrítő adalék szintén bármilyen vizesbázisú festékhez hozzáadható, egy-két csepp elég belőle, majd egy alapos elkeverés és 5-10 perc várakozás után megbizonyosodhatunk arról, hogy a kívánt állagot sikerült-e elérni. A kísérletezés természetesen itt is fontos része a folyamatnak, és szintén visszafordítható az esetleg túlsűrített állapot: egyszerűen csak adjunk az alapfestékből a sűrített változathoz.

Ahogyan a hígításnál, úgy a sűrítés is befolyásolja a festék száradási idejét: nem nehéz kitalálni, hogy a sűrűbb festék lassabban szárad.

A harmadik titkos összetevő: Lassító folyadék

Ezzel el is érkeztünk a harmadik titkos összetevőnkhöz: a lassító folyadékhoz. A lassító egy olyan adalék, amely a festék száradási idejét növeli meg. És hogy ez miért jó?

Például azért, mert dolgozhatunk az anyaggal a saját tempónkban, belenyúlhatunk, javíthatunk a festett felületbe, amire száradás után ugye már nincs lehetőség. A lassító folyadék esetében szintén elég pár cseppet a festékhez adagolni – minden esetben maximum 3%-ot, hiszen, ha túladagoljuk ragacsos, soha meg nem száradó felületet kapunk.

A fenti három „szupertitkos” összetevővel tehát a festékjeink alaptulajdonságait kedvünk szerint változtathatjuk meg, úgy, hogy nekünk és a művészi céljainknak leginkább megfeleljenek, így a kreativitásunknak tényleg semmi sem szabhat határt, de legalábbis az alapanyagok biztosan nem ?

Mint minden kísérletnél, ezeknél az adalékanyagoknál is érdemes először kis mennyiségben próbálkozni, bár a folyamatok visszafordíthatók, de ezek némi anyagveszteséggel járhatnak, nem is beszélve az időnkről és a bosszúságról, ha nagyobb mennyiségű festéket áldoztunk be kísérleti célokra.

További ötletekért és javaslatokért látogasd meg a kreativfestek.hu webáruház „Kreatív blog” bejegyzéseit!