A friss, üde zöldövezet gyönyörű látvány és fellendíti a birtok kinézetét. Az automata öntözőrendszer nélkülözhetetlen abban az esetben, ha Ön túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy nap mint nap kézzel locsoljon. Egy hatékony berendezés alapja a szakszerű tervezés, illetve méretezés. A szórófejek elhelyezkedése határozza meg a kijuttatott víz egyenletességét. Ha nem megfelelően vannak elosztva, akkor fennáll a túlöntözés veszélye. Az automata öntözőrendszer rendkívül takarékos, hiszen pontosan oda és annyi vizet permetez, amennyire a növényeknek szükségük van.

A párolgási veszteség nappal a legmagasabb, ezért a vezérlőegységet javasolt a hajnali vagy a késői órákra beprogramozni. Nagyon sok pénzt spórolhat meg, ha a megfelelő időpontban történik a permetezés. Amennyiben elegendő mennyiségű csapadék hullik az égből, akkor a berendezés érzékelője gondoskodik arról, hogy kikapcsoljon, így nem locsolja feleslegesen a növényzetet. Az automata öntözőrendszer zónákra van felosztva, ezért az árnyékos helyekre kevesebb, a naposabbakra pedig több vizet juttat.

Kerti öntöző sokféle változatban

A termék számos kivitelben szerezhető be a szaküzletekből. A kerti öntöző megkönnyíti a virágok, a fák és a gyep gondozását. Bármilyen típust válasszon, fontos, hogy optimális időben történjen a locsolás. Köztudott, hogy a tűző napsütésben nem szabad ezt a feladatot végezni, mivel a növények szempontjából nem előnyös és a párolgási veszteség is ilyenkor a legnagyobb. A manuális berendezés nem kerül sokba, viszont hosszabb ideig nem lehet felügyelet nélkül hagyni. Ettől függetlenül kényelmesnek nevezhető.

A kert öntöző ezen változata az egyik legolcsóbb öntözéstechnikai módszerek egyike. Saját kezűleg is kivitelezhető, ha van elegendő ideje és türelme hozzá. Ebben az esetben csak az alkatrészeket kell megvásárolnia. Ennél a variációnál szintén fontos a tervezés. Az előnye a slagokkal szemben az, hogy egyenletesen permetez, ami fontos annak érdekében, hogy a növényzet kellőképpen fejlődjön. Egyetlen rizikófaktora az emberi feledékenység. A kerti öntöző ebben az esetben túl sok vizet juttat a gyökerekhez, amelyek nehezen tudnak lélegezni.