Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Aktuális hírek

Zöld sarok a Bem rakparton - BEM-MIX, ahová érdemes bemenni
2012.06.11

A szigorú környezetvédelmi követelményeknek igazoltan megfelelő, „Környezetbarát Termék”-védjegyes cikkeket árusító üzlet nyílt a Margit hídnál, a Bem rakpart 54. szám alatt, a BEM-MIX vegyesboltban. Az üzlet „Zöld sarok” részében széles választékban kapható ökotermékek mindegyikén magyar, nemzeti, illetve európai uniós védjegy tanúsítja: aki ezekből a termékekből vásárol, biztos lehet abban, hogy garantált minőségű, egészséges árut kap a pénzéért.

BUDAPEST – Már hosszú ideje kerestük azokat a termékeket, amelyeken környezeti címke, az Európai Unió „Ecolabel” védjegye, illetve a tagállamok elismert nemzeti címkéi igazolják, hogy szigorú ökológiai szempontok alapján tanúsítottak – mondja Laukó Zsolt, a Bem rakpart 54. szám alatti napokban megnyílt üzlet vezetője, miközben végigvezet a helyiségben.

A BEM-MIX külön részlegében szép számmal találhatók védjegyezett csecsemőápolási készítmények, tisztítószerek, papíráru és higiéniai termékek. Az üzlet „Zöld sarok” részében megvásárolható termékek mindegyikén regisztrációs számmal ellátott környezeti címke van. Ezek alapján beazonosítható a termék, annak gyártója, és a minősítés érvényességének ideje. A környezeti címkék egy-egy ország államilag elismert nemzeti védjegyei, mint a magyar „Környezetbarát Termék”, a német „Kék Angyal” (Der Blaue Engel) vagy a skandináv államok - Norvégia, Svédország, Finnország, Izland és Dánia – „Északi Hattyú” (Nordic Schwan) elnevezésű ökocímkézési rendszere.

A környezettudatosság már régóta foglalkoztatja a környezetbarát termékeket árusító üzlet létrehozóit. A boltot üzemeltető Kristály Mix Kft. egyedülálló, környezetbarát takarítási programja ugyanis 1996 óta rendelkezik a „Környezetbarát Szolgáltatás” nemzeti minősítéssel.

- Már a kezdetek kezdetétől igyekeztünk olyan technológiát kialakítani, ami a környezetet a lehető legkevésbé terheli. Például egy irodaház egész évi takarításakor akár 200 liter tisztítószer is a környezetbe kerülhet, ezért nagyon nem mindegy, milyen anyagokat használunk a munkálatokhoz. Mi olyan tisztítószerekkel dolgozunk, és olyanokat árusítunk az üzletben is, amelyek az élő környezetben lebomlanak, azt jóval kevésbé veszélyeztetve, mint az általános tisztítószerek. Ezek a környezetbarát tisztítószerek így nem jelentenek veszélyt a biodiverzitásra – hívja fel a figyelmet Laukó Zsolt üzletvezető.

A másik feltűnő címke az Európai Unió ökológiai logója, ami ugyancsak a fogyasztókat segíti, hogy könnyen felismerhessék a hivatalosan elfogadott, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket. - Az ökológiai logóval ellátott különböző gabonapelyhek, hántolt és formázott készítmények, bioitalok mellett a legkisebbek számára bio bébi ételek és -italok, -desszertek gazdag kínálatával várjuk a környezettudatos családokat.


És gondoltak a táplálék-allergiában szenvedőkre is, a tejcukor (laktóz)- és glutén érzékenyekre. Náluk a táplálkozás óriási gondot okoz. Egész életükben figyelniük kell arra, hogy ezek az allergén anyagok nehogy bekerüljenek a szervezetükbe, mert változatos tünetek mellett rendkívül súlyos állapotot, és szövődményeket okozhatnak. Az üzlet laktóz és gluténmentes termékfelhozatala változatos: sütőipari áruk, édességek, tejpótló italok sorakoznak a polcokon.

Mint neve is elárulja, a BEM-MIX gazdag áruválasztékkal várja vásárlóit, a környezetbarát termékek mellett a hagyományos termékkínálat is megtalálható. A környékbeli járókelők nap mint nap szívesen betérnek a boltba egy finom reggeli szendvicsre, egy kávéra, teára vagy üdítőre. A reformkonyha alapanyagai, édességek, szépségápolási cikkek és ajándéktárgyak egyaránt ott vannak az árukínálatban.

Különlegességük a svájci alapanyagból Magyarországon készülő, bőrbarát fertőtlenítőszer, a Barrycidal. A háztartásokon túl a legkülönbözőbb szakmákban: fodrászok, pedikűrösök, manikűrösök eszközei mellett különféle felületek, például szoláriumok higiéniai fertőtlenítésére is ajánlják. Felhasználható az állatorvoslásban, állatgyógyászatokban. A háziállatokkal élők számára javasolt a kedvenceik alomjának szagtalanítására, a kifutóknak, illetve azoknak a területeknek a fertőtlenítésére, ahol a kisállatok rendszeresen megfordulnak.

- Az egyik mottónk, hogy hozzánk mindig érdemes bejönni – mondja búcsúzóul Laukó Zsolt üzletvezető. - Gyakorlatilag bárki megtalálhatja a számítását, aki bejön hozzánk

Gajdos Erzsébet, www.kornyezetbarat-termek.hu

 
Kapcsolódó galéria:
BEM-MIXKépek megtekintése >>


További híreink >>
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon