Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Aktuális hírek

Zöld közbeszerzéseket indít a fővárosi kormányhivatal
2011.12.31

A jövőben Budapest Főváros Kormányhivatala valamennyi közbeszerzése során tekintetbe fogja venni a környezetvédelmi szempontokat, ezért ennek megfelelő szabályzatot fogadott el.

Pesti Imre kormánymegbízott decemberi sajtótájékoztatóján bejelentette: a fővárosi az első "zöld" szemléletű kormányhivatal, és lépésükkel példát akarnak mutatni más intézményeknek is, hogy közbeszerzéseik során kezeljék prioritásként a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat.

Jelezte: a hivatal olyan cégekkel köt szerződéseket, amelyek hozzájuk hasonlóan fontosnak tartják a környezetvédelmet, így például az elhasznált irodai papírhulladékot és kiürült festékpatronokat átveszik, illetve visszaváltják, újrahasznosítják.

A hivatalvezető a zöld szemléletre példaként említette az iroda- és tisztítószerek, számítástechnikai berendezések beszerzések mellett a hivatali gépkocsik benzinről gázüzeműre történő - tervezett - átalakítását. Hozzátette: ezzel jelentős, mintegy 35 százalékos megtakarítást tudnak majd elérni, miközben autóik károsanyag-kibocsátása is jelentősen csökken.

Pesti Imre elmondta, rövidesen egy olyan pályázatot is kiírnak, amelytől azt várják, hogy a hivatalban jelentősen csökkenjen az energiafelhasználás.

A kormányhivatal közbeszerzési szabályzata értelmében a zöld kritériumokat be kell építeni a pályázati kiírásokba, és a bírálatoknál, valamint a műszaki leírásoknál is figyelembe kell venni. Ez azt jelenti, hogy a pályázatok elbírálásánál többletpontokat kaphatnak a környezettudatos ajánlattevők, valamint a "közelség elve" alapján a helyi termékek gyártói.

Pesti Imre arra is kitért, hogy dolgozóik gyermekei a kormányhivatal ünnepségén olyan ajándékokat - köztük igényes, művészi mesekönyveket - kapnak majd a Mikulástól, amelyek közelebb viszik hozzájuk a környezettudatosságot.

A kormányhivatal vezetője úgy vélte, amennyiben megnő a kereslet a környezettudatosan elkészített termékek iránt, úgy azok ára csökkenhet, és így kiszorulhatnak a piacról az egészségtelen, környezetre káros termékek.

Forrás: MTI
További híreink >>
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon