A technológia fejlődésének köszönhetően, az emberiség egyre hatékonyabban aknázhatja ki a megújuló erőforrásokat az energiahatékonyság jegyében. Tökéletes példa erre a napelemes rendszerek egyre nagyobb teret nyerő népszerűsége. Ha komolyan foglalkoztatja e valóban hatékony korszerűsítés gondolata, valószínűleg a napelem ár, mint téma is érdekes lehet az Önnek.

Mégis, milyen összegekkel kell számolnia annak a felelősségtudatos személynek 2022-ben, aki az ingatlanját a szóban forgó zöld technikával akarja modernizálni? Nos, szögezzük le még az elején: a napelem a pontos összegekről már csak azért is nehéz, sőt, már-már lehetetlen beszélni, mert konkrét egyenárak, amelyek minden megrendelőre ráillenének, nem léteznek. A napelem ár ugyanis minden esetben a korszerűsíteni kívánt ingatlan pontos paramétereinek és a megrendelő személyes kéréseinek, lehetőségeinek függvénye.

Az bizonyos, hogy a megbízható kivitelező cégek soha, semmilyen körülmények között nem határoznak meg pontos napelem árat a helyszíni paraméterek és kérések felmérése nélkül. Bár nagyságrendi költségekről tájékozódhatunk, a konkrét összeg kizárólag a konzultáció után ölt formát. Nem kertelünk: a napelem ára, különösen a minőségi, nagyobb teljesítményű berendezések esetén nem olcsó mulatság.

Nem mehetünk el azon tény mellett sem, miszerint a rendszer beszerzési és telepítési díja előbb-utóbb (néhány éven belül) garantáltan megtérül. Továbbá, az állami támogatások is megkönnyítik a megrendelők dolgát. Az eredmény pedig önmagáért beszél, hiszen egy jól megtervezett rendszerrel lenullázhatjuk a villany- és a fűtésszámlánkat is.