Mi az a latex matrac? Miért számít zöld megoldásnak a matracok között? Egyáltalán mire kell figyelnünk, ha ilyen matracot keresünk? Cikkünkben minden körbejárunk, ami a latex matracokkal kapcsolatos… Olvass tovább!

A latexet általában két dolog miatt szeretik nagyon a használói. Azért, mert nagyon nagy százalékban tartalmaz természetes anyagokat, valamint azért, mert iszonyatosan kényelmes. De vajon minden latex kényelmes és mindegyik zöld?

Ha nem akarsz olvasni, nézd meg a latexekről készült videónkat!

Milyen típusú latex matracok léteznek?

Alapanyag szerint 3 különböző féle latex matrac létezhet. Teljesen szintetikus, kevert és natúr latex.

A teljesen szintetikus – mint ahogyan a neve is sugallja – egyáltalán nem tartalmaz természetes anyagot. Én gyakorlatilag nem is hívnám latexnek, szerencsére nem is lehet vele túl sűrűn találkozni.

A kevert latex matracok ezzel szemben már tartalmaznak valódi, természetes latexet is. A természetes latex aránya egész alacsonytól egész magas százalékig terjedhet. Legtöbbször 20-40 százalék között van – minél több benne a természetes latex, annál drágább lesz.

A legtöbb szaküzletben ezzel a kevert fajtával lehet találkozni. Nagyon figyelni kell, mert sokszor nem találunk infót arról, hogy egy matrac „csak” kevert, nem pedig natúr, így érdemes mindig rákérdezni arra, hogy mekkora a matrac szintetikus latex tartalma.

A latexek harmadik fajtája az, amelyet valóban természetes latexnek nevezhetünk. Megítélés kérdése, hogy hány százalék natúr latexet kell tartalmaznia egy matracnak ahhoz, hogy natúrnak tekinthessük az egészet, de én annak a pártján vagyok, hogy egy „natúr latex” matracban nem lehet szintetikus latex…

Dunlop vagy Talalay? 

Az előbbi felosztáson túl kétféle gyártási technológia is létezik a latex matracok esetében. Ebben a cikkben hely hiányában magába a folyamatba nem mélyülünk el, de az megnézzük, hogy mik a különbségek a két módszer között.

A Talaly módszer esetén általában egy lágyabb latexet kapunk, melyet sokszor csak kényelmi rétegként használnak. Ez a fajta latex általában kevésbé sűrű – és így kevesebb alapanyagot használnak fel -, de a gyártás során fellépő energiaszükséglet magasabb.

A Dunlop módszer esetében keményebb latex matracot kapunk. Általában az így készült matracokat találhatjuk meg például a magyar piacon is. A latex sűrűsége itt nagyobb – több a felhasznált anyag -, viszont a gyártás során kisebb az energiaigény. Ha érdekel a téma, érdemes mindkettőt kipróbálnod, hogy eldönthesd, melyik a kényelmesebb…

A latex típusán túl van még néhány olyan dolog, amire érdemes figyelni, ha latex matracot vásárolunk. A következő néhány sorban ezt vesszük végig – a teljeség igénye nélkül.

Hogyan legyen zónázva a latex matrac? 

Szerencsére a legtöbb latex matrac zónás kialakítással rendelkezik. Ha megnézel egy ilyen ágybetétet, akkor láthatod, hogy különböző lyukak vannak a matracban. Ezeknek a lyukaknak az átmérője, mélysége és sűrűsége változik, ennek megfelelően lesz más-más keménységű a matrac bizonyos pontokon.

Én azt ajánlom, hogy keress olyan matracot, amin 7 – vagy több, az már nem számít – zóna van, ugyanis ez a kialakítás képes a legjobban megtámasztani a testedet. Ilyenkor a 3 legfontosabb részen – váll, derék, csípő – megfelelő a nyomáseloszlás és az alátámasztás.

Minderre azért van szükség, mert, ha a matrac nem lenne bizonyos pontjain kikönnyítve, akkor például oldaltfekvésnél a váll és a csípő nyomáspontot képezne. Ez nem csak fizikai fájdalmat okozna, hanem elszorítaná a vérkeringést is.

Agyunk azonban nem hagyná annyiban a dolgot és felébresztene minket az alvásból, hogy átfordítson (így lökve be újra a vérkeringésünket). Azonban ezek a kis ébredések nem múlnak el nyomtalanul. Másnap sokkal fáradtabbak leszünk miattuk.

Pontosan ezért van szükség a zónázásra. Ha részletesebben is érdekel a téma, akkor érdemes megnézni ezt a videónkat:

Milyen ágyrács szükséges a latex matrac alá? 

Ez a kérdés sok mindentől függ. A legtöbb matrac alá bőven elégséges egy hagyományos, merev ágyrács, de a latexek esetében szükség lehet rugalmas ágyrácsra, ha azt a matrac vastagsága – vagyis inkább vékonysága – vagy a testfelépítésünk indokolja.

Ha a matrac nem éri el a 16 centiméteres vastagságot, akkor szinte biztosan szükség lesz a flexibilis ágyácsra. Legkönnyebben úgy deríthetünk fényt erre a kérdésre, ha elmegyünk próbálni.

Feküdjünk rá a matracra egy merev ágyrácsra helyezve és próbáljuk ki többféle pozícióban is. Ha nem érezzük, hogy alulról nyom az ágyrács, akkor ökölszabályként elfogadhatjuk, hogy elég a merev ágyrács.

Milyen a latex matrac sűrűsége? 

Míg például a habok esetében a sűrűség és a keménység között nincs összefüggés – tehát egy nagyon sűrű habból is lehet puhát készíteni és egy nagyon alacsony sűrűségűből is betonkeményet -, addig a latexnél nem így működik a dolog.

A latex esetében minél nagyobb a sűrűség, annál nagyobb lesz a matrac keménysége is – és persze az ár is, hiszen a nagyobb sűrűséghez több anyag fog kelleni.

A hazai viszonyokat ismerve azt gondolom, hogy a legtöbb embernek a 80-90 kg/köbméter sűrűségű Dunlop latex matracok lesznek a legszimpatikusabbak.

Mit ne tegyünk a latex matraccal? 

Ez több, mint 10 év után a matraciparban szerzett privát szakmai véleményem – amelyet egyre többen osztanak a környezetemben -, de szerintem a latex matracokat nem érdemes felhígítani kókusszal, se semmilyen más anyaggal.

Ha latex matracot keresel, akkor nem érdemes mással elrontani. A kókusz például bár természetes alapanyag, szerintem nagyon megkeményíti a latex ágybetéteket. Ha pedig például hideghabot rakunk alá, akkor pedig a természetességének adunk egy pofont. Ha latexet keresel – és rám hallgatsz -, akkor maradja a natúr, tiszta latex matracnál…

Milyen minősítései legyenek egy latex matracnak? 

Természetes dolog, hogy szeretnénk, ha használati tárgyaink nem tartalmaznának egészségünkre ártalmas anyagot. Így van ez a latex matracok esetében is. Szerencsére létezik is néhány olyan minősítés, amely igazolja, hogy matracunk nem tartalmaz egészségünkre káros anyagot – vagy ha tartalmaz akkor is bőven határérték alatt.

Az egyik ilyen igazolási rendszer az Oeko-Tex Standard 100. Ezeket általában minden a latexmagra, mind pedig a huzatanyagra adják. Szerintem ez az egyik legalapabb minősítés.

A latex matracoknál ott van még az Eurolatex minősítés, amely az előbbihez hasonlóan a káros anyagokat vizsgálja. Ennek a minősítési rendszernek az európai latex gyártók és a Teppich-Forschung Institute (egy német kutatóintézet) az „őrei”. Talán ez a két legismertebb minősítési rendszer Európában, ha a latexmatracokról van szó.

Hol vásároljunk latex matracot?

Matracvásárlás esetén a legfontosabb dolog, amire figyelnünk kell, hogy szükség van személyes próbára.

Bagatel dolognak tűnhet, de ha nem próbáljuk ki a kiszemelt matracot, akkor sokkal könnyebben választunk rosszul. Hiába írják le például egy weboldalon, hogy egy bizonyos matrac kemény… Soha nem tudhatjuk, hogy aki a szöveget írta az ugyanazt érti-e kemény matrac alatt, mint mi.

Ha te például 70 kiló vagy, akkor vajon ugyanazt fogod érezni a matracból, mint a 110 kilós ember, aki a szöveget írta? Biztosan nem. Ezért szükséges személyesen próbálni a latex matracokat is.

Ha a személyes próba megvolt, akkor is érdemes olyan helyet keresni, ahol kapunk a matracunk mellé valamilyen pénz-visszafizetési garanciát. Az a matrac, ami a boltban kényelmes volt 10-15 perc fekvés után, még nem biztos, hogy egy egész éjszakán át kényelmes lesz otthon is.

Annál pedig nincs kellemetlenebb, ha van egy drága matracunk, ami kényelmetlen…

Ha a cikkben leírt tanácsokat megfogadod, szinte garantált, hogy jó latex matracot vásárolsz magadnak. Ha további infókra vágysz a témában, akkor pedig ezt a cikket érdemes elolvasnod: https://matracman.hu/latex-matrac/