A technika fejlődik. Olyasmik, amit egyértelműek voltak 1-2 évtizeddel ezelőtt, teljesen megváltoztak. Gondolhatunk itt arra, hogy 2 évtizeddel ezelőtt nemigen használtunk mobiltelefont (ekkoriban a népszerű elnevezés a ”bunkofon” volt), egy évtizeddel ezelőtt könnyen lehet, hogy nem volt fényképezőgép a telefonunkon, vagy ha volt, sem tudtuk sokra használni. Nem is beszélve a WiFi csatlakozási lehetőségekről és a mobil internetről. Lépést tartani nem könnyű, talán lehetetlen is minden téren, de higgyük el, az utóbbi néhány évtizedben az ablakok, ablakkeretek is nagyon sokat fejlődtek.

 

A műanyag ablakok előnyei

A műanyag ablak legnagyobb előnye a más (fa és alumínium) ablakokkal szemben az, hogy jobban szigetel. Tehát energiahatékonyabb. Tehát kevesebb rezsiköltségünk lesz tőle. Tehát lényeges összegű pénzt spórolnak nekünk.

Egy másik előny az, hogy nemigen van szükség karbantartásra. Mivel felületük sima, ezért könnyen tisztíthatók, semmiféle tisztítóoldatra nincs szükség. Ezt megtehetjük néhány extra mozdulattal például akkor, amikor az ablakokat tisztítjuk.

A műanyag jól ellenáll az UV sugárzásnak és az időjárásnak: az elszíneződéstől nem kell tartanunk.

A műanyag ablakok akár 50 évig is „elélnek”, így ez egy jó befektetés lehet.

Ne feledkezzünk meg az üveg részről sem, főleg a ami a légkamrák számát és az üveg szigetelését illeti.

 

A műanyag ablakok hátrányai

Sokak szíve hozzánőtt a fa színéhez vagy szagához. Nekik jó hír lehet, hogy manapság a műanyag ablakok már nem csak fehér színben kaphatók. Még nagyon jó fa hatású modellek is léteznek.

Sokszor előkerül az az érdekes gondolat, hogy a műanyagablakok túl jól szigetelnek, ezért penészesedés könnyen kialakulhat a közelükben. Ebben van igazság: a műanyag ablakok nagy jól tartják bent a meleget, de fontos naponta kétszer szellőztetni is. Ha olyan helyre kerül az ablak, ahol ez nem lehetséges, akkor is van megoldás. Ekkor légbevezetőre van szükség, amelyek sok műanyag ablak részei, azonban itt különösen fontos a szakszerű beépítés.

 

És néhány szó a fa ablakokról

Igen valószínű, hogy fa ablakos házban nőttünk fel. Az is könnyen lehet, hogy ezeken az ablakokon befújt a szél, esetleg kikoptak és felpattogtak. A legtöbb régi fa ablak tulajdonos azt fogja mondani, hogy ne ezt a típust válasszuk.

Azonban a technika nem csak a műanyag üvegek terén fejlődött, léteznek új, többrétegű, prémium fa ablakok is. Ez azonban egy nagyon nagy befektetés, sokszor csak egyedi paraméterek alapján lehet elkészíteni a tényleg kiváló minőségű fa ablakokat.

 

Összegzés

Röviden összefoglalva a fa ablakok egy részről a régi, nem túl jól működik ablakokat és a legújabb, nagyon drága prémium modellekre is utalhatnak. Így nem véletlen, hogy bár a fa profiloknak is megvan a helyük, manapság egyre többen inkább a műanyag ablakok mellett döntenek.